Bénye: +36-29/434-125
Bénye-Káva Általános Iskola
Káva: +36-29/432-933

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

    Május 14-én (kedden) egész napos kirándulást szerveztünk iskolánk 7. és 8. osztályos tanulói számára. Az úti cél a ferencvárosi pályaudvar melletti Malenkij Robot Emlékhely, valamint a Terror Háza Múzeum volt.
    Az elmúlt években több alkalommal is megemlékeztünk a XX. századi önkényuralmak áldozatairól. Emlékezéseink szerves része az is, hogy – az éves munkaterv és az egyéb programok figyelembevételével – egész napos, tematikus programot szervezünk iskolánk legnagyobb tanulóinak.
    Idén egy új és egy régi helyszín felkeresését választottuk programként. Eleddig még nem kerestük fel a ferencvárosi pályaudvar szomszédságában néhány éve megnyílt Malenkij Robot Emlékhelyet, így elérkezett az idő, hogy erre is sor kerüljön. Az emlékhelyen nem csak a sokszínű tárgyi emlékek és a látványos kiállítás, de a rendkívül lelkiismeretes és személyes történeteket is elmesélő tárlatvezetés is emlékezetes volt.
    A Terror Háza Múzeumban való körsétánk úgyszintén egyszerre volt elborzasztó és elgondolkodtató, különösen annak fényében, hogy egykor ebben az épületben volt a hírhedt bolsevista terrorszervezet, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) központja. Az épületet a pincétől a legfelső, még látogatható szintig bejártuk, így a pinceszinten lévő cellákat, a kiállított – egykor valóban használatos – bitófát éppúgy láthattuk, mint Péter Gábor ÁVH-vezető rekonstruált dolgozószobáját.
    Kiemelendő, hogy 7. és 8. osztályos tanulóink végig figyelemmel, és a tárlatok témája, valamint tartalma által megkövetelt méltósággal tekintették meg a kiállításokat. A program gördülékeny lebonyolításában köszönet illeti Andi nénit és Ági nénit, a 7. illetve a 8. osztály osztályfőnökét is.

Kovács Attila
szervező tanár
◂ Vissza
Copyright© Lőrincz Tímea 2018-2019. Minden jog fenntartva.