Bénye: +36-29/434-125
Bénye-Káva Általános Iskola
Káva: +36-29/432-933

Hírek archívum ❘ 2015 előtt

◂ Vissza
Eredményeink angolból
Megjelent: 2015.

(S)ChOOL English News

Iskolánk tanulói az angol nyelvtanulás kapcsán sok izgalmas eseményen vehettek részt a 2014/2015 tanévben, melyek nemcsak szép eredményeket hoztak, hanem meg-megújuló lendületet is adtak gyermekeinknek az idegen nyelv elsajátításához. A színes tanévet szakkörök, valamint különböző szintű és tematikájú versenyek tarkították melyeknek egy közös vonása azért mégiscsak volt; a magától értetődő jó hangulat. Szent István Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium angol-közgazdasági verseny Az első félévben nyolcadikosaink négy három fős csapatából kettő is bejutott egy levelezős válogató versenyen keresztül a budapesti Szent István Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium angol-közgazdasági versenyének 20 legjobb csapata közé. A remekül szervezett és igazán változatos feladatokkal teletűzdelt döntőnek a Mester utcai iskolaépület adott otthont, ahová már az eljutás is izgalmasnak bizonyult, hát még maga a verseny! Az esemény legizgalmasabb része talán mégiscsak az eredményhirdetés volt, ahol csapatainkat a II. ( Champions: Kiss Virág, Demény Norbert, Lados Bálint) és XII. ( Olives: Czerván Réka, Janicsek Nóra, Kovács Eszter) helyeken hirdették! Gratulálok a nagyszerű helytálláshoz mindkét csapat tagjainak! Congratulations!

Christmas is All Around – Play and Win!

Ezen az országosan meghirdetett levelezős versenyen az angolszász karácsonyi szokások megismerésére és bemutatására helyezték a hangsúlyt. Az inspiráló és kreatív feladatokon keresztül a gyerekek megleshették Nagy-Britannia kéményen besurranó, karácsonyi Mikulásának titkát; verset illusztrálhattak és fordíthattak az USA karácsonyi égboltján gondolati sebességgel száguldó Rudolph „Rednose” Rénszarvas történetéről és rácsodálkozhattak az Ausztrál óceán korallzátonyai között szörföző fürdőnadrágos Mikulásra, aki a karácsonyi izzókkal díszített pálmafák tövében tartott „beach-party” karácsonyra igyekezett, hogy megajándékozhassa a bikinis, homokembert építő strandolókat.:)
A versenyen 192 csapat indult 4 korosztályban. Kids kategóriában induló 4 fős „Snowflakes” (Dudás Dominika, Pángyánszki Noémi, Gubó Rebeka, Kálmán Hanna, Pángyánszki Lili)csapatunk 0.5 pont különbséggel lemaradt a dobogóról, de a nagyon előkelő 4. helyet is örömmel fogadtuk. Junior kategóriás „Puddingheads” ( Kovács Szilvia, Lázár Anna, Malatinczki Laura, Nagy Tiara, Sárga Vivien) csapatunk pedig megosztva került a még mindig élmezőnynek számító 11. helyre.

Lejegyezte: Füzékné Jenei Ágnes tanárnő
Barátságos meccsek Pánd ellen
Megjelent: 2015.

Az idegenbeli vereség után hazai pályán nagyszerű játékkal győztünk

    Tavaly mérkőztünk meg először a Pándi Általános Iskola labdarúgó-csapatával egy barátságos meccsen. Akkor hazai környezetben (Bényén, az iskolai pályán) sima győzelmet arattunk, és a jól sikerült összecsapás után kézenfekvő volt, hogy iskoláink ebben a tanévben is megmérkőzzenek egymással. Május 14-én Pándon, május 28-án pedig Bényén vívtunk kiváló mérkőzést egymással.
    Miután tavaly júniusban mindkét iskolából elballagtak a kiváló focistákat soraikban tudó 8. osztályosok, így jelentős mértékben újjá kellett szervezni a gárdákat. Iskolánk csapata jórészt a délutáni, hivatalosan sportkörnek nevezett, de valójában foci szakkörös fiúkból állt össze. Elsősorban 5-8. osztályosok vesznek részt az edzéseken, ám - gondolva a folytonosságra - az alsó tagozat néhány kiugróan tehetséges gyermeke is beszáll olykor a közös játékba.
    Pándi sportbarátainkkal május elején kötöttük le az első meccset. Miután tavaly Bényén játszottunk, így most - elfogadva a pándiak szívélyes meghívását - mi mentünk át játszani. Sajnos kissé álmosan kezdtünk, ami hamar két gólos hátrányt hozott számunkra. Bár a találkozó további részében egyenrangú ellenfelei voltunk a több kitűnő játékost is felvonultató pándiaknak, végül 4:1-es vereséget szenvedtünk. El kell ismerni, jogosan... Becsületgólunkat Mráz Ákos lőtte, akinek lábában bizony benne maradt egy-két gól...
    A meccs utáni gratulációt követően rögtön meghívtuk a pándiakat egy visszavágóra, amit örömmel el is fogadtak. Éppen két héttel az "odavágó" után találtuk meg az alkalmas időpontot a visszavágóra, amelyre nagyon készültünk. A presztízs mellett az is fontos volt, hogy hazai pályánkon (ami játékosaink klubszimpátiájától függően a Vicente Calderon, a Camp Nou és a Groupama Aréna nevet is megkapta) bizonyítsuk: mi is tudunk futballozni. A felfokozott várakozás már napokkal a visszavágó előtt érződött, minden nap szóba került a meccs, a lehetséges taktikai variációk, vagy éppen az, hogy kire figyeljünk fokozottan az ellenfél csapatából. Kellően felpörögve vártuk tehát a 28-i visszavágót, amelyre a megbeszéltek szerint meg is érkeztek a pándi játékosok, testnevelő tanáraik, Bertókné Varga Éva és Vér Ágnes kíséretében.
    Szerencsére a túlzott várakozás nem csapott át görcsösségbe, jól kezdtük és végig kézben is tartottuk a találkozót. Hátul a Mojzics-Csuhány védőpáros hiba nélkül védekezett, ha pedig mégis sikerült a pándiaknak megtalálni a rést védelmünkön, akkor Szántai Arnold bravúrjai mentették meg kapunkat a góltól. Elöl is sokkal hatékonyabban játszottunk, mint két héttel korábban. Bár több ajtó-ablak helyzetet elpuskáztunk most is, a legnagyobb lehetőségeket ezúttal sikerült gólra váltani. Annak ellenére, hogy a pándiak is jól és gólra törően játszottak, lelkes szurkolóink támogatását élvezve mindvégig a mi akaratunk érvényesült. Vezető gólunkra még érkezett válasz a pándiak részéről, ám utána már csak mi találtunk be, ráadásul szebbnél-szebb támadások végén sikerült túljárni a vendégkapus eszén. Négygólos vezetésünknél, két perccel a vége előtt, parádés indítást követően pompás fejes góllal tettük a koronát ragyogó teljesítményünkre. Végül 6:1 arányban diadalmaskodtunk, góljainkat Mráz Ákos (2), Kiss Bence (2), Danó Balázs és Dobrovinszki Levente szerezték.
    A győzelem, különösen annak magabiztos, fölényes aránya nagy büszkeséggel tölthet el bennünket. Ennél is jobban örülhetünk azonban annak, hogy nagyszerű hangulatban, kitűnő iramú, remek meccseket játszottunk egymással, és a találkozók végén mindenki mindenkivel baráti hangulatban kezet fogott. Ez a sport igazi lényege, amit úgy a pándi, mint a saját iskolánk gyermekei láthatóan magukénak tudhatnak. Ezért pedig legalább olyan büszkék lehetünk gyermeinkre, mint azért, hogy emellett még focizni is remekül tudnak.

A két meccsen részt vett gyermekeink, azaz a Bénye-Káva Általános Iskola csapatának névsora:
Szántai Arnold (kapus), Csuhány Márk, Mojzics János, Horváth Viktor, Mráz Ákos, Kiss Bence, Klemens Krisztián, Danó Balázs, Dobrovinszki Levente, Pázmándi István, Polczer Ákos, Mikuska Péter, Kocsi Péter, Huszák Mihály, Kalina Zsolt (mezőnyjátékosok).

Lejegyezte: Kovács Attila tanár úr
Két dobogós helyezés Dabason
Megjelent: 2015. április

Ismét remekeltek Gyermekeink a Trianon Vetélkedőn.

    Az idei évben is megrendezte a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium az immár hagyományosnak nevezhető Trianon Vetélkedőt. Iskolánk - mint az elmúlt években mindig - ezúttal is részt vett a versenyen. S hogy nem a "futottak még..." kategóriában végeztünk, azt jól mutatja az eredmény: a kilenc résztvevőt számláló mezőnyben egy második, egy harmadik és egy ötödik helyet szereztek csapataink.
    A hagyományokhoz hűen ezúttal is nagy szeretettel fogadták a résztvevő csapatokat Dabason. A versenyt - melynek szervezését Blahó Erzsébet végezte, feladatsorát pedig Kiss István állította össze - a Táncsics igazgatója, Pásztor Gergely nyitotta meg. Az idei verseny kiemelt témája a Felvidék volt, így erről az elcsatolt területről lehetett pluszpontokért saját készítésű anyagokat vinni. Külön színfoltja volt a vetélkedőnek, hogy idén először a "gúnyhatáron" túlról is érkezett egy csapat. A munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola négy tanulója, valamint Schink István igazgató úr tisztelte meg jelenlétével a versenyt.
    A legkülönbözőbb feladatok elvégzése közben nagyon gyorsan telt az idő. Több ízben is büszkeséggel vehettük tudomásul Gyermekeink ügyességét, jó érvelőképességét, gyors és logikus észjárását, amelyek révén szinte minden részfeladatnál az élbolyban végzett három csapatunk. Miután az utolsó fordulóban is sikerült jól teljesíteni, már joggal reménykedhettünk, hogy a végeredmény miatt is lesz okunk az örömre.
    A végső sorrend kihirdetésénél a kilencedik helytől haladtak előre, és nagy örömmel konstatáltuk, hogy még a legkevésbé eredményes csapatunk - a Gáspár Viktória, Lázár Anna, Demény Norbert trió - is megcsípte az ötödik helyezést. Miután kiderült, hogy a negyedik helyezett a dabasi általános iskola csapata lett, már tudtuk: a képzeletbeli dobogó három fokából kettőn a Bénye-Káva Általános Iskola tanulói állhatnak majd. A harmadik helyen a Janicsek Nóra, Kovács Eszter, Kiss Panna, Nyúl Bendegúz összetételű, négyfős gárdánk végzett, míg a Kiss Virág, Kovács Szilvia, Lados Bálint összetételű hármas a roppant előkelő második helyet szerezte meg. Figyelembe véve, hogy az általános iskolai és középiskolai csapatok egyben versenyeztek, és a helyi gimnázium csapata valóban kiemelkedett a mezőnyből, a két dobogós helyezés nem csupán óriási fegyvertény, de jól mutatja Gyermekeink témában való jártasságát, magas szintű felkészültségét, valamint jó versenyzői vénáját is. Érthető volt az eredményhirdetés utáni össznépi jókedv kis társaságunk tagjai körében.
    Külön köszönet illeti azt a három szülőt - Lados Istvánné Verát, Ercsei Mónikát és Kovács Attilát -, akik nem csupán a versenyzők oda-vissza fuvarját vállalták magukra, de lelkes szurkolásukkal nagyban hozzásegítették csapatainkat a kimagasló szerepléshez.
    A szervezők - miközben megköszönték iskolánk részvételét a versenyen - gratuláltak Gyermekeink tudásához, jó teljesítményéhez és meghívtak bennünket a jövő évi versenyre is.
    Nem kérdés, hogy újból ott leszünk - a második és a harmadik hely után ezúttal már a győzelemre törve!

Lejegyezte: Kovács Attila tanár úr

◂ Vissza
Copyright© Lőrincz Tímea 2018-2019. Minden jog fenntartva.